Loes zoekt op haar telefoon naar woorden zoals mooi, passie en groei

Tegenwoordig zijn opmerkingen ‘mooi’. Kan je pas gelukkig zijn als je je passie hebt gevonden en is iedereen gek op persoonlijke ‘groei’.

Allemaal leuk en aardig. Maar wat zegt dit nou eigenlijk, als deze woorden voornamelijk een bepaalde verkoopwaarde vertegenwoordigen? Het lijkt wel alsof iedere coach op Instagram hetzelfde praat. Als je door de bomen het bos niet meer ziet: ik snap je. Want waar iedereen probeert ‘authentiek’ te zijn in taal en communicatie, komt het erop neer dat iedereen hetzelfde lijkt. Iedereen gebruikt namelijk woorden zoals passie, mooi en groei. Allemaal positieve woorden waar je niet tegen kunt zijn toch? Maar vertel eens: wat blijft er over van de integriteit van woorden als ze door iedereen te pas en te onpas op dezelfde manier overal, constant worden gebruikt?

En los daarvan, waarom moet een gesprek of opmerking altijd ‘mooi’ zijn? Komen er bloemen uit je mond? Diamanten misschien? Waarom moet je altijd ‘groeien’ als mens? Ben je te klein? Niet goed genoeg zoals je bent? Moet je altijd streven naar meer?

Het is oké, om oké te zijn met wie je bent

Wil je even iets anders horen? Heb je het gevoel dat je tekortschiet? Dat er iets mis met je is als je even niet wilt groeien? Als je niet alles mooi vindt. Of als je gewoon even klaar bent met het moeten hebben van een passie. Tegen jou wil ik zeggen: ‘het is oké. Het is oké om oké te zijn met wie je bent.’ Je bent goed genoeg zonder passie. Je bent goed genoeg als ‘persoonlijke groei’ niet je hobby of je ultieme levensdoel is. Je bent goed genoeg als je geen zin hebt in ongevraagd advies of commentaar dat je ‘mooi’ zou moeten vinden.

HET MISPLAATSTE GEBRUIK VAN WOORDEN ZOALS GROEI, MOOI EN PASSIE

Ik heb uiteraard niets tegen persoonlijke groei. Maar ik heb wel iets tegen het constante en misplaatste gebruik van dit woord. Alsof het gaat om het dagelijks verwisselen van je ondergoed. Ik heb iets tegen persoonlijke groei als einddoel i.p.v als middel om een doel te bereiken. Ik heb iets tegen de suggestie dat alles maar mooi moet zijn. Terwijl sommige dingen helemaal niet mooi zijn. Sommige dingen zijn lelijk. Niet aardig. Je zit niet altijd te wachten op feedback. De ongevraagd mening of het ongevraagd advies van iemand anders. Je hoeft ook geen passie te hebben. Waarom is passie een synoniem geworden voor je hobby of dagelijkse beslommeringen? Ik bedoel, je kan toch gewoon een leuke hobby hebben, toch? Je baan kan genoeg voldoening geven zonder dat werken je passie is. Waarom moet werk je passie zijn? Volgens mij is dat maar aan weinigen onder ons voorbehouden. En zal het merendeel van ons mensen zal toch echt gewoon moeten werken om geld binnen te halen. Ook als dat werk niet altijd leuk is.

Los daarvan, is het wel zo dat de woorden die je gebruikt, iets zeggen over hoe je naar jezelf kijkt. En hoe je naar de wereld kijkt. Jouw woorden, jouw taalgebruik kan je versterken, maar het kan je ook verzwakken. De kracht van woorden is enorm. En dat onderschatten we nog wel eens. Je non-verbale communicatie geeft al veel informatie. Denk aan de gebaren die je maakt, je lichaamshouding en de blik in je ogen. Toch kunnen woorden veel impact hebben. Alles wat je aan je woorden meegeeft zoals gevoel of beleving, versterkt of verzwakt de betekenis.

Krijg inzicht in de betekenis van jouw woorden

Om inzicht te krijgen in jouw eigen taalgebruik heb ik de Wat Zeg Je Nou Echt – Taalscan ontwikkeld. Met deze scan kom je erachter hoe je jouw taalgebruik voor je kunt laten werken. Wat de impact van je woorden is op je zelfbeeld en je wereldbeeld. En welk verhaal je tegen jezelf vertelt. Dit inzicht helpt je om je zelfverzekerder te presenteren. Met meer zelfvertrouwen te spreken. En zorgt ervoor dat jij je krachtiger in je communicatie voelt.

Neem contact op voor meer info

Vul het het contactformulier in als je meer wilt weten over de invloed van woorden. Als je iets wilt vragen of als ik iets voor je kan doen. Je hoort zo snel mogelijk van me!

PS: Schrijf je in voor de communicatie boost nieuwsbrief (als je dat nog niet hebt gedaan).

Geen zin om te bellen of te mailen, maar heb je wel zoiets van ’toch wel interessant’? Schrijf je dan in voor mijn communicatie boost nieuwsbrief. Je ontvangt dan onregelmatig een mail met tips, tricks en nuttige info die jouw helpen je persoonlijke communicatie in je voordeel te laten werken. Ik ga je niet spammen, je zit nergens aan vast en je kunt je gewoon weer uitschrijven. Hoe dan ook: schrijf je hier even in!