Loes Broen typt een blog hoe je taalgebruik je wereldbeeld bepaalt

Om maar even met een quote te beginnen: Onze werkelijkheid wordt niet gevormd door een oneindig universum. Maar door het kleine stukje waarop we ons concentreren. De werkelijkheid bestaat omdat onze geest bestaat. (uit: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt).

Dat realiseerde ik me weer eens toen ik deze TED Talk keek van Lera Boroditsky. In deze talk heeft zij het over verschillende talen en hoe het gebruik van een bepaalde taal invloed heeft op het dagelijks leven van mensen. En dat geldt ook voor woorden, het gebruik van metaforen en framing.

HOE POLITICI WOORDEN GEBRUIKEN OM JOUW DENKEN TE BEÏNVLOEDEN

Ik ben niet van plan om een politieke blog van dit stuk te maken, maar als je kijkt naar de invloed van woorden op ons denken, dan vind je veel concrete voorbeelden in het taalgebruik van politici zoals Wilders en Baudet. Denk aan het gebruik van metaforen zoals: ’tsunami van vluchtelingen’ en ’testosteronbommen’. Of ‘homeopatische verdunning.’ Dit soort metaforen roept beelden van geweld op. Dat is waarom ze zo krachtig zijn. Mensen gaan het concept vluchteling associëren met het concept geweld, terwijl dat niets met elkaar te maken heeft.

Wat zeggen hun woorden over hun wereldbeeld en wat is hun doel?

Wilders en Baudet kijken op een heel specifieke manier naar de wereld. En met hun taal proberen ervoor te zorgen dat hun luisteraars dat perspectief overnemen. Door concepten aan elkaar te koppelen die niets met elkaar te maken hebben, zullen luisteraars ze met elkaar gaan vereenzelvigen. In de psychologie wordt dit ook wel priming genoemd: de eerste indruk die je automatische brein registreert, vormt de basis voor alle andere indrukken.

Mijn scriptie met als titel ‘De Metafoor als Wapen’ is o.a. gepubliceerd in het Tijdschrift voor de Communicatiewetenschap.

METAFOREN EN HUN FUNCTIE

Dit zette me aan het denken. Beeldspraak vormt namelijk het hart van de emotie in politieke taal (see what I did there?). Het woord metafoor is afgeleid van het Griekse meta en pherein, wat ‘to transfer’ of ‘to carry beyond’ betekent.

Metaforen koppelen woorden en woordgroepen aan elkaar die in eerste instantie niet bij elkaar horen. Daardoor trekken ze de aandacht en dat maakt ze krachtig. Ze kunnen worden gebruikt om gerust te stellen maar ook om een onrust te zaaien. Ze kunnen kiezers trekken. En een bepaald (wereld)beeld creëren.

Omdat metaforen de letterlijke taal van de ziel zijn, spelen ze een belangrijke rol in het ‘framen’ van de buitenwereld en/of in het creëren van utopische beelden van hoe de wereld er uit zou moeten zien (Woodman, 1997 in De Landtsheer, 2009).

Dit geldt ook voor jouw taalgebruik. En dat gaat verder dan alleen het gebruik van metaforen. Jouw gedachtes bestaan omdat je ze woorden geeft. Je werkelijkheid bestaat uit de woorden die je daaraan toekent. Maar tegelijkertijd concentreert dat zich maar op een klein deel van het allesomvattende om ons heen.

JOUW WERELDBEELD ONTSTAAT DOOR JOUW TAALGEBRUIK

Zijn jouw woorden positief en krachtig? Dan is de wereld dat ook. Zijn jouw woorden negatief en twijfelachtig? Dan lijkt de wereld ook zo. Hoe jij voelt, komt overeen met wat jij tegen jezelf zegt. De wereld die jij ziet, komt overeen met hoe jij tegen jezelf praat. Welk verhaal vertel jij tegen jezelf?

Jouw woorden kunnen je versterken, maar ze kunnen je ook verzwakken. De kracht van woorden is enorm. En dat onderschatten we nog wel eens. Praten is immers iets dat we de hele dag doen zónder er echt bij na te denken. Toch kunnen woorden veel impact hebben. Alles wat je aan je woorden meegeeft zoals gevoel of beleving, versterkt of verzwakt de betekenis. Om inzicht te krijgen in jouw eigen taalgebruik heb ik de Wat Zeg Je Nou Echt – Taalscan ontwikkeld. Met deze scan kom je erachter hoe je jouw taalgebruik in je voordeel kunt laten werken. Wat de impact van je woorden is op je zelfbeeld en je wereldbeeld. En welk verhaal je tegen jezelf vertelt. Dit inzicht helpt je om je zelfverzekerder te presenteren. Met meer zelfvertrouwen te spreken. En zorgt ervoor dat jij je krachtiger in je communicatie voelt.

Hoe bepalen jouw woorden je wereldbeeld?

Heb je enig idee? Wil je weten welk verhaal jij tegen jezelf verteld en hoe je met jouw taalgebruik je wereldbeeld (en zelfbeeld) kun beïnvloeden? Ik kan je helpen. Vul het het contactformulier in en je hoort zo snel mogelijk van me.

PS: Schrijf je in voor de communicatie boost nieuwsbrief (als je dat nog niet hebt gedaan).

Geen zin om te bellen of te mailen, maar heb je wel zoiets van ’toch wel interessant’? Schrijf je dan in voor mijn communicatie boost nieuwsbrief. Je ontvangt dan onregelmatig een mail met tips, tricks en nuttige info die jouw helpen je persoonlijke communicatie in je voordeel te laten werken. Ik ga je niet spammen, je zit nergens aan vast en je kunt je gewoon weer uitschrijven. Hoe dan ook: schrijf je hier even in!


 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Loes | Communicatiecoach (@loesbroen) op