Verbale manipulatie is subtiel. Niet altijd direct herkenbaar. Ogenschijnlijke onschuldige opmerkingen zoals ‘dat heb ik nooit gezegd’, ‘jij bent echt niet normaal’ of ‘je bent zo overgevoelig’ lijken onschuldig. Net zoals kleinerende opmerkingen van vrienden of collega’s of je partner die ongegeneerd flirt met een ander in jouw bijzijn. Dit lijken onschuldige opmerkingen. Dingen die je wel een zegt als grap of uit gewoonte. Maar toch zijn allemaal voorbeelden van verbale manipulatie.

WAT IS HET DOEL VAN VERBALE MANIPULATIE?

Deze vorm van manipulatie wordt ook wel gaslighting genoemd. Het is belangrijk om dit te leren herkennen zodat je assertief kan reageren op het moment dat dit gebeurt. Doordat de opmerkingen in het begin zo onschuldig lijken, heb je meestal niet direct door wat er gebeurt. En dat is wat ze gevaarlijk maakt.

Het doel van deze vorm van manipulatie is om je zelfvertrouwen af te breken zodat de ander macht over je krijgt. Gaslighting wordt niet altijd bewust toegepast en kan een verdedigingsmechanisme zijn, maar voor degene die dit steeds overkomt, is het gevaarlijk. Door verbale agressie ga je steeds vaker twijfelen aan jezelf, word je afhankelijk en verlies je eigenwaarde.

3 TIPS OM OM TE GAAN MET VERBALE MANIPULATIE:

  1. Schrijf op wat er tegen je wordt gezegd. Ben je in gesprek met iemand die altijd alles wat je zegt ontkent of in twijfel trekt. En ga jij daardoor aan je zelf twijfelen? Noteer het gesprek. Of neem het op met je telefoon. Als je dit later terugleest of terugluistert, krijg je inzicht in wat er echt is gezegd.
  2. Deel je twijfels over een gesprek of situatie met vriend of kennis. Hoe cliché ook: iemand met meer afstand kijkt objectiever naar de situatie. En kan op een onbevooroordeelde manier aangeven wat hij vindt.
  3. Let op je taalgebruik. Twijfel je? Of voel jij je onzeker? Gebruik dan actieve zinnen en praat in de ik-vorm. Zo kom je zelfverzekerd over en dat voelt de ander ook. Hierdoor wordt het lastiger om je te manipuleren.

Liever een paar voorbeelden van wat je kunt zeggen? Bij deze 4 uitspraken die regelmatig (en hopelijk meestal) zonder kwade bedoelingen worden gedaan. En daarnaast de 4 antwoorden die je kunt geven. Hopelijk heb je er iets aan!

4 KEER REAGEREN OP VERBALE AGRESSIE

  1. ‘Jij bent gek!’ – ‘Dat ik het anders zie, wil niet zeggen dat ik gek ben.’
  2. ‘Jij bent echt niet normaal!’ – ‘Waarom zeg je dat? Ik mag toch zeker ook een eigen mening hebben?’
  3. ‘Stel je niet zo aan!’ – ‘Waarom vind je dat ik me aanstel? Ik ben verdrietig/boos/geraakt en dat doet iets met me.’
  4. ‘Het was maar een grapje. Jij kunt ook nergens tegen!’ – ‘Ik vind het geen leuke grap. Je beledigt me en dat vind ik niet oké.’

Ik hoop dat deze blog bijdraagt aan meer bewustzijn over de impact voor woorden en taalgebruik. En hoe je daarmee om kunt gaan. Natuurlijk is niet alles zo zwart wit als hierboven beschreven, maar oefening baart kunst!

Neem contact met me op

Heb jij het idee dat jij verbaal gemanipuleerd wordt? Of heb je twijfels? Vul dan het contactformulier in. Je hoort zo snel mogelijk van mij.

PS: Schrijf je in voor de communicatie boost nieuwsbrief (als je dat nog niet hebt gedaan).

Geen zin om te bellen of te mailen, maar heb je wel zoiets van ’toch wel interessant’? Schrijf je dan in voor mijn communicatie boost nieuwsbrief. Je ontvangt dan onregelmatig een mail met tips, tricks en nuttige info die jouw helpen je persoonlijke communicatie in je voordeel te laten werken. Ik ga je niet spammen, je zit nergens aan vast en je kunt je gewoon weer uitschrijven. Hoe dan ook: schrijf je hier even in!