Loes typt de blog 'taal creëert werkelijkheid' op haar laptop

Taal creëert. Betekenis. Organisatiecultuur. Vertrouwen. Taal creëert jouw werkelijk. Filosofen wijzen al eeuwen op de samenhang tussen taal, denken en de werkelijkheid. Logisch, want jouw gedachtes bestaan omdat je ze woorden geeft. Jouw taal is bepalend voor je gedachtes. En je gedachtes creëren jouw werkelijkheid. Ben je er nog? Als voorbeeld: probeer maar eens iets willekeurigs te bedenken, bijvoorbeeld: ‘vreselijk dat het weer regent’. Om aan te geven dat het regent heb je woorden nodig. Om aan te geven dat je dat vreselijk vindt heb je ook woorden nodig. Of niet? En als je het woord ‘vreselijk’ benoemt, dan doet dat iets met je gevoel. En dat gevoel is op dat moment jouw werkelijkheid. Begrijp je wat ik bedoel?

Volgens filosoof filosoof Hélène Cixous denken mensen in tegenstellingen. In subject-object, actief-passief en in rede-emotie. Er is altijd 1 kant van de tegenstelling die de overhand heeft. Die onze norm is. Voorbeeld: Mannen worden gezien en beschreven als subject, actie en rationeel. Terwijl vrouwen worden gezien als object, passief en emotioneel. Beide hoeven niet waar te zijn. Maar op deze manier creëert taal jouw werkelijkheid; wat je ziet en hoe je denkt.

Taal gaat dus over méér dan positief of negatief denken

Taal creëert betekenis, maakt onderscheid, categoriseert en identificeert. Iedere keer als je iets zegt, laat je (onbewust) zien hoe je naar de wereld kijkt. Door mensen bijvoorbeeld in te delen in categorieën zoals dik, dun, zwart, wit, ga je juist die verschillen meer opmerken. Je woorden worden concepten waarin je denkt. Door die concepten ga je associëren. En daardoor ontstaat je wereldbeeld.

Woorden die beelden/associaties oproepen zijn bijvoorbeeld volwassen vrouwen die worden aangeduid met ‘meisje’. Of mannen die als ‘jochie’ worden aangesproken. Geert Wilders die spreekt over de islamisering van Nederland. Maar ook het ‘oude mannennetwerk’, een ‘glazen plafond’ en zwarte piet. Critici die worden weggezet als ‘gekkies’. Bezorgde burgers die overheidsorganisaties mailen als ‘stalker’.

TAAL CREËERT ORGANISATIECULTUUR

Taal stuurt gedrag van mensen en van organisaties. Veel (overheids)organisaties hebben nog steeds een redelijke formele communicatiecultuur. En nee, dat geldt niet voor alle organisaties. Maar wel voor veel. Vooral als het gaat om directie- en bestuursniveau. Vaak heerst hier nog steeds het idee dat formeel taalgebruik een bepaalde status en aanzien geeft. Een voorbeeld? Kijk maar eens naar de politiek. Of de persconferenties over Covid-19. In plaats dat taalgebruik hier wordt ingezet om te verbinden, creëert de formele toon alleen maar afstand. Zo werkt het ook in organisaties. De toon van bovenaf, werkt door in alle lagen. Waardoor medewerkers zich misschien niet meer voelen passen in hun team. Het creëert hiërarchie. Het kan ook leiden tot mensen die zich anders voordoen om zich wel aan te passen of te profileren. En het kan zorgen voor een onveilig gevoel bij problemen. Omdat de empathie en verbinding ver te zoeken valt. Als je het idee hebt, dat je buiten de boot valt of niet past binnen je team, is het interessant om te kijken welke rol taalgebruik daarin speelt. Misschien is de taal van de organisatie te formeel of juist te informeel voor jou?

TAAL, MACHT EN ONBEWUSTE OVERTUIGINGEN

Doordat taal samenhangt met macht en onbewuste overtuigingen, is het van belang om je af te vragen wat jouw verhaal is. Wat je nou eigenlijk écht zegt. En in welke wereld je wilt leven. Het kiezen van de juiste woorden leidt niet direct tot een verandering van de realiteit, of tot een aanpassing van de aanwezige machtsstructuren. Maar het is wél interessant om te zien wat bewustzijn over je woorden, doet met jou en jouw werkelijkheid.

Als je inzicht en bewustzijn creëert over je taalgebruik, dan kun je jouw onbewuste overtuigingen veranderen. Je kunt je denken veranderen. En daarmee je werkelijkheid aanpassen. Je kunt je krachtiger voelen. Zichtbaarder worden. Of je gewoon beter voelen.

Taal creëert contact

Spreekt dit je aan? Kijk dan eens of mijn Wat Zeg Je Nou Echt – Taalscan iets voor jou is! Liever eerst kennismaken? Stuur me een bericht en vul het contactformulier in. Ik hoor graag van je!

PS: Schrijf je in voor de communicatie boost nieuwsbrief (als je dat nog niet hebt gedaan).

Geen zin om te bellen of te mailen, maar heb je wel zoiets van ’toch wel interessant’? Schrijf je dan in voor mijn communicatie boost nieuwsbrief. Je ontvangt dan onregelmatig een mail met tips, tricks en nuttige info die jouw helpen je persoonlijke communicatie in je voordeel te laten werken. Ik ga je niet spammen, je zit nergens aan vast en je kunt je gewoon weer uitschrijven. Hoe dan ook: schrijf je hier even in!


 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Loes | Communicatiecoach (@loesbroen) op