Met deze 5 tips is smalltalk nooit meer een probleem

Wat is smalltalk eigenlijk?

De betekenis van smalltalk

Volgens de Van Dale betekent smalltalk: geklets, informeel gesprekje. En volgens Wikipedia is smalltalk ‘een verzamelnaam voor informele gesprekken die niet gevoerd worden omwille van de inhoud, maar omwille van het gesprek zelf. Smalltalk is praten over ditjes en datjes. Normale dingen, voor de hand liggende dingen, misschien zelfs saaie dingen. Het vooruitzicht van smalltalk bezorgt sommige mensen (inclusief mezelf) de rillingen. Want waarom zou je in vredesnaam met vreemden praten over dingen die je niet interessant vindt? Nou, omdat het toch wel een goed idee is. Smalltalk helpt je om om te gaan met je schoonmoeder, je manager of je collega waar je eigenlijk niet op zit te wachten. En zoals je weet zijn mensen van nature sociale wezens. Tijd doorbrengen met anderen maakt ons gelukkiger ook al voelt het soms als een marteling op het moment zelf.

Herinner jezelf hier vooral aan als je de volgende keer wordt aangesproken door die vreemde naast je in de trein.

Tegelijkertijd kan smalltalk zorgen voor interessante en waardevolle connecties als je er maar voor openstaat.
Niet meer stressen over smalltalk? Lees dan verder!

5 tips om smalltalk makkelijker te maken

Smalltalk voelt misschien onwennig maar hoeft zeker niet moeilijk te zijn. Met deze tips en smalltalk vragen, kom je al een heel eind:

 1. Vraag naar een voor de hand liggend onderwerp
  Praten over het weer, wie doet het niet? Dat heeft dus een reden. Het is makkelijk, zichtbaar en een toegankelijk onderwerp. De kans dat je er gedoe over krijgt is klein. Dus prima stap om mee te beginnen. Andere goede ijsbrekers zijn bijvoorbeeld:’Waar kom jij vandaan?’ of ‘Hoe ken jij de gastvrouw?’ Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. En clichés zijn niet voor niets clichés. Ze werken. Maak het jezelf makkelijk en doe eens een poging.
 2. Stel open vragen
  Een open deur; stel open vragen. Is het je wel eens opgevallen hoe moeizaam een gesprek op gang komt als het antwoord op een vraag alleen ‘ja’ of ‘nee’ is? Die pijnlijke, ijzige stilte waarbij je allebei ongemakkelijk staat te wachten tot de ander iets zegt? Dat wil je niet. Stel daarom dus een open vraag zoals: ‘Waar hou jij je tegenwoordig mee bezig?’ Het voordeel van deze vraag is dat mensen over ALLES kunnen praten omdat het zich niet beperkt tot maar 1 onderwerp. En het mooie is, jij hoeft niets te zeggen als je daar geen zin in hebt.
 3. Stel een vervolgvraag
  Praat iemand heel enthousiast over kleiduiven schieten of punniken? Luister toch en stel ook dan een vervolgvraag. Iets in de zin van: ‘Goh, hoe lang doe je dat al?’ of ‘Hoe ben je hiermee in aanraking gekomen?’ Zoals je ziet zijn dit allemaal open vragen die het gesprek aan de gang kunnen houden.
 4. Stel een ik-wil-meer-van-je-weten-vraag
  Ook al wil je niets van iemand weten, soms heb je gewoon van die situaties waar je niet onderuit kan. Op feestjes, collega’s die met je willen lunchen, first-dates, blind-dates. etc. Ook hier weer: stel een open vraag en laat de ander lekker praten.
  Voorbeelden van de ik-wil-meer-van-je-weten-vragen zijn:
  – ‘Wat vind je leuk om te doen?’
  – ‘Naar wat voor series kijk je?’
  – ‘Welke boeken lees je?’
  Misschien is iemand interessanter dan je in eerste instantie dacht. Heeft iemand verborgen talenten, of ontstaat er een leuk gesprek.
 5. Oefen zoveel mogelijk
  Zoals met alles: oefening baart kunst. Maak eens een praatje met de receptioniste op je werk, de taxichauffeur of degene die tegenover je zit in de trein. Je zult merken dat het steeds makkelijker gaat. En wie weet ga je het nog leuk vinden ook!

Laat mij je helpen bij het ontwikkelen van je smalltalk skills

Is smalltalk niet echt je ding, maar lijkt het je tóch wel handig om hier wat makkelijker in te worden? Laat mij je dan helpen om dit onder de knie te krijgen. Stuur me een bericht en je hoort z.s.m. van me!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *