Positief taalgebruik maakt je gelukkig

Het belang van positief taalgebruik

De manier waarop volwassenen tegen kinderen praten

Hoe werd er tegen jou gepraat toen je nog een kind was? Weet je dat nog? Als er door de volwassenen in je omgeving voornamelijk negatief tegen je werd gepraat, dan is de kans groot dat die woorden nog door je hoofd spoken. En dat ze een bepaald gevoel bij je oproepen. Misschien een gevoel van machteloosheid. Teleurstelling. Of verdriet.

De manier waarop volwassenen praten tegen (hun) kinderen heeft grote impact. Negatief taalgebruik is schadelijk en belemmert het zelfvertrouwen en de emotionele ontwikkeling van een kind. En dit heeft weer gevolgen voor de volwassene die het kind wordt. Hoeveel mensen ken jij die hard zijn voor zichzelf? Die tegen of over zichzelf zeggen dat ze ‘iets toch niet kunnen’ of dat ze ‘toch niets voorstellen’? Die onbewust worden gedreven door angst en onzekerheid?

Je brein onthoudt makkelijker negatieve dan positieve gebeurtenissen

Je kent het vast wel: de hele dag gaat alles zijn gangetje. Vervolgens gaat er 1 ding mis en het enige wat je van die dag onthoudt, is dat wat misging. Niet alle dingen die goed gingen. Of wat dacht je van alle positieve reacties op je social media post. Helemaal te gek. Totdat iemand iets negatiefs zegt. Dan is dat nog het enige wat je ziet. Vanuit de neurowetenschappen blijkt dat het menselijke brein geprogrammeerd is om het negatieve makkelijker te onthouden dan het positieve. Dit heeft evolutionair gezien een belangrijke functie. Negativiteit hielp onze voorouders te overleven. Zij konden op deze manier gevaar herkennen, op tijd op de vlucht konden slaan en hadden ze een grotere kans om te overleven. Maar goed, fijn te weten dat wij door dit alles op de wereld zijn.

Wat ook blijkt uit de neurowetenschappen is dat negativiteit en stress met elkaar te maken hebben. Ga maar na, hoe praat jij als je gestrest bent? Waarschijnlijk hoog, snel, misschien zelfs wel warrig. En je taalgebruik is niet positief.

Het beste cadeau dat je een kind kunt geven, is het vervangen van negatieve woorden voor positieve woorden. Iedereen zou dit moeten leren. Niet alleen voor de kinderen van nu maar ook voor de volwassenen van later. Want hoe fijn zou het zijn, als de kinderen van nu de gelukkige volwassenen van later zijn? Het beste cadeau dat je jezelf kunt geven, is daarom kennis van en inzicht in jouw eigen taalgebruik. In wat je écht zegt. Inzicht in hoe jouw woorden je zelfbeeld en je kijk op de wereld bepalen. En welke invloed dit op jou en je kinderen heeft.

Positief taalgebruik maakt dus gelukkig

Maar hoe kun je positief praten oefenen? Hou deze 4 tips in gedachten.
1. Geef niet direct antwoord op een vraag maar denk na over de woorden die je wilt gebruiken.
2. Vervang negatieve woorden door positieve woorden.
3. Probeer ontkenningen te vermijden.
4. Praat tegen de ander zoals je wilt dat iemand tegen jou praat.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken?

Je kunt bij mij terecht voor de Wat Zeg Je Nou Echt – Taalscan. Met deze taalscan krijg je inzicht in je taalgebruik. Welk verhaal vertel jij tegen jezelf? Wat zeg je nou écht tegen jezelf en anderen. Hoe kom je over? Wat voor beeld laat jouw non-verbale communicatie zien. En welke onbewuste overtuigingen neem je met je mee? In mijn coachingstraject gaan we hier dieper op in. Ik hou je een spiegel voor. Laat je zien wat je zegt. We ontleden je zinnen. En analyseren je woorden. Kleine aanpassingen kunnen zorgen voor grote veranderingen. Maar dat heeft tijd nodig. Bewustwording. En oefening!

Plan vrijblijvend een kennismaking met me in. Ik ben benieuwd naar je verhaal. Liever mailen? Vul dan het contactformulier in en je hoort zo snel mogelijk van me!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *