Geluk is (geen) geluk, toch? Of wel?

Wat betekent geluk voor jou?

Wat staat hierboven nou eigenlijk écht? Deze ene zin kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden.
~ Je krijgt geluk door geluk
~ Je bent gelukkig door geluk
~ Gelukkig zijn, is geluk

En er zijn nog meer manieren om deze uitspraak uit te leggen. En als je ‘geen’ toevoegt aan de zinnen, zul je zien dat alle 3 de zinnen ervan uit gaan dat je voor geluk moet werken. Dat geluk maakbaar is.

Lees jij geluk in bovenstaand rijtje als een gunstige samenloop van omstandigheden? Als in je bent toevallig op de juiste tijd, de juiste plek op het juiste moment? Of is geluk in voor jou afkomstig van het gevoel gelukkig zijn?

Voor mij sluit het één het ander niet uit én heb je soms een beetje geluk nodig om gelukkig(er) te zijn.

Deze blog laat goed zien hoe 1 uitspraak op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd. Je kunt uit die interpretatie afleiden welke onbewuste overtuigingen iemand heeft.

De impact van woorden op geluk

Het is geen verrassing dat de woorden die je gebruikt invloed hebben hebben op je gevoel, op je zelfbeeld en op je wereldbeeld. Ze hebben daarom ook invloed op je geluksgevoel. En ze bepalen mede hoe jij de voorbeelden in deze blog leest. Hoe zit het met jouw geluksgevoel? Met welke woorden geef jij lading aan een situatie? Vind jij veel dingen vervelend? Of benader je situaties positief? Zoek je uitvluchten of kijk je naar je eigen verantwoordelijkheid?

Hou het eens een tijdje bij en bekijk daarna welke woorden jij aan situaties geeft. Is het vooral oplossingsgericht en positief? Top! Is het voornamelijk klagend? Dan kun je jezelf trainen om hier op een andere manier mee om te gaan. Jouw woorden kunnen je versterken, maar ook verzwakken. De kracht van woorden is enorm. En dat onderschatten we nog wel eens. Alle gevoel of beleving die je aan je woorden geeft, versterkt of verzwakt de betekenis. Om inzicht te krijgen in jouw eigen taalgebruik heb ik de Wat Zeg Je Nou Echt – Taalscan ontwikkeld. Met deze scan kom je erachter hoe je jouw taalgebruik voor je kunt laten werken. Wat de impact van je woorden is op je zelfbeeld en je wereldbeeld. En welk verhaal je tegen jezelf vertelt. Dit inzicht helpt je om je zelfverzekerder te presenteren. Met meer zelfvertrouwen te spreken. En zorgt ervoor dat jij je krachtiger in je communicatie voelt.

Vind je dit interessant en wil je meer weten?

Ben je nieuwsgierig? Of wil je iets vragen of bespreken? Plan een gratis kennismaking. Ik luister graag naar je! Liever mailen? Vul dan het contactformulier in. Je hoort zo snel mogelijk van mij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *