Loes Broen schrijf blog over het woord geluk

Er zijn al heel wat gedichten geschreven en liedjes gezongen over geluk en gelukkig zijn. Sommige mensen zijn het. Anderen niet. Maar iedereen wil het. Maar wat is dat eigenlijk, geluk? Op die vraag zoeken mensen al eeuwen een antwoord. Maar dat antwoord blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Er is geen echte eenduidige definitie van geluk. Maar waar geluksonderzoekers het wel over eens zijn is dat geluk alleen van binnenuit gevoeld en ervaren kan worden. Geluk is universeel. En iedereen ervaart geluk op zijn eigen manier.

Als ik uitga van het principe dat taal en woorden gedachtes en gevoelens vormen, dan vormt de overtuiging van het woord geluk de betekenis van het woord.

2 VERSCHILLENDE BETEKENISSEN VAN HET WOORD GELUK

Wat zegt de titel van deze blog ‘Geluk is (geen) geluk’ nou eigenlijk? Deze ene zin kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden.

  • Je krijgt geluk door geluk
  • Je bent gelukkig door geluk
  • Gelukkig zijn, is geluk

Lees jij geluk in bovenstaand rijtje als een gunstige samenloop van omstandigheden? Als in je bent toevallig op de juiste tijd, de juiste plek op het juiste moment? Of is geluk in voor jou afkomstig van het gevoel gelukkig zijn?
Voor mij sluit het één het ander niet uit én heb je soms een beetje geluk nodig om gelukkig(er) te zijn.

Maar er zijn nog meer manieren om bovenstaande uitspraak uit te leggen. Als je een ontkenning toevoegt aan de zinnen, zul je zien dat alle 3 de zinnen ervan uit gaan dat je voor geluk moet werken. Dat geluk maakbaar is. Dus:

  • Je krijgt GEEN geluk door geluk
  • Je bent NIET gelukkig door geluk
  • Gelukkig zijn, is GEEN geluk

Zie je welke overtuigingen er gecreëerd kunnen worden met taal? Met woorden. In dit geval met een simpel zelfstandig naamwoord? Deze voorbeelden laat goed zien hoe 1 uitspraak op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd. Je kunt uit die interpretatie afleiden welke onbewuste overtuigingen iemand heeft.

Rutger Kopland probeerde de vraag ‘wat is geluk’ te beantwoorden in zijn gedicht ‘Wat is geluk’.

Wat is geluk
Omdat het geluk een herinnering is
bestaat het geluk omdat tevens
het omgekeerde het geval is,

ik bedoel dit: omdat het geluk ons
herinnert aan het geluk achtervolgt het
ons en daarom ontvluchten wij het

en omgekeerd, ik bedoel dit: dat wij
het geluk zoeken omdat het zich
verbergt in onze herinnering en

omgekeerd, ik bedoel dit: het geluk
moet ergens en ooit zijn omdat wij dit
ons herinneren en dit ons herinnert.

DE IMPACT VAN WOORDEN OP GELUK

Het is geen verrassing dat de woorden die je gebruikt invloed hebben hebben op je gevoel, op je zelfbeeld en op je wereldbeeld. Ze hebben daarom ook invloed op je geluksgevoel. En ze bepalen mede hoe jij de voorbeelden in deze blog leest. Hoe zit het met jouw geluksgevoel? Met welke woorden geef jij lading aan een situatie? Vind jij veel dingen vervelend? Of benader je situaties positief? Zoek je uitvluchten of kijk je naar je eigen verantwoordelijkheid?

Pak een schriftje en hou het eens een tijdje bij. Bekijk daarna met welke woorden jij situaties beschrijft. Zijn deze woorden vooral oplossingsgericht en positief? Top! Zijn ze voornamelijk klagend? Dan kun je jezelf trainen om hier op een andere manier mee om te gaan. Jouw woorden kunnen je versterken, maar ook verzwakken. De kracht van woorden is enorm. En dat onderschatten we nog wel eens. Alle gevoel of beleving die je aan je woorden geeft, versterkt of verzwakt de betekenis.

Vergoot je geluk met behulp van de Wat Zeg Je Nou Echt – Taalscan

Om inzicht te krijgen in jouw eigen taalgebruik heb ik de Wat Zeg Je Nou Echt – Taalscan ontwikkeld. Met deze scan kom je erachter hoe je jouw taalgebruik voor je kunt laten werken. Wat de impact van je woorden is op je zelfbeeld en je wereldbeeld. En welk verhaal je tegen jezelf vertelt. Dit inzicht helpt je om je zelfverzekerder te presenteren. Met meer zelfvertrouwen te spreken. En zorgt ervoor dat jij je krachtiger in je communicatie voelt.

Wat zeggen jouw woorden over jouw geluk?

Ben je nieuwsgierig? Of wil je iets vragen of bespreken? Vul dan het contactformulier in. Je hoort zo snel mogelijk van mij!

PS: Schrijf je in voor de communicatie boost nieuwsbrief (als je dat nog niet hebt gedaan).

Geen zin om te bellen of te mailen, maar heb je wel zoiets van ’toch wel interessant’? Schrijf je dan in voor mijn communicatie boost nieuwsbrief. Je ontvangt dan onregelmatig een mail met tips, tricks en nuttige info die jouw helpen je persoonlijke communicatie in je voordeel te laten werken. Ik ga je niet spammen, je zit nergens aan vast en je kunt je gewoon weer uitschrijven. Hoe dan ook: schrijf je hier even in!

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Loes | Communicatiecoach (@loesbroen) op