Loes Broen typt achter haar laptop een blog over ALL IN gaan

ALL IN gaan. Twee woorden die ik ‘Instagram’coaches regelmatig zie gebruiken. Twee woorden die je al direct het gevoel geven dat je iets niet goed doet als je niet ALL IN gaat. Je doet iets halfhalf.

Op Instagram word je bedolven onder posts en stories van zelfbenoemde coaches over ALL IN gaan. Blijkbaar is ALL IN gaan de enige manier om te laten zien dat je écht iets wilt. Je toont lef en durf. Doe je dat niet, dan ben je zwak. Je wilt niet echt.

BETEKENIS ALL IN GAAN IN POKEREN EN COACHING

De term ALL IN gaan, komt uit het pokeren. Het betekent dat een speler op een bepaald moment al zijn fiches inzet. En dat hij nooit méér kan winnen van anderen dan hij zelf heeft ingezet.

Op social media (voornamelijk Instagram eigenlijk) betekent ALL IN gaan tegenwoordig dat je ‘gewoon even 5-10k moet ‘investeren in jezelf’ zodat je 3 maanden ALL IN kan gaan in besloten Facebookgroep met ‘likeminded’ vrouwelijke ondernemers waar je vragen kunt stellen. En daar krijg je dan ook nog eens 1 uur per week 1:1 coaching bij.’

Het betekent dat twijfel niet oké is. Want alleen als je ALL IN gaat dan wil je iets echt. Alleen dan ben je bereid ergens voor te werken. Anders ben je gewoon te laf om een keuze te maken. Dan wil je blijkbaar niet echt.

Ik vind het schandalig en zorgwekkend tegelijkertijd dat er coaches zijn die deze suggestie verspreiden en zelfs voeden. Want natuurlijk moet twijfel om keuzes te maken je leven niet beheersen. Natuurlijk kan het soms goed zijn om rigoureuze beslissingen te maken. En ja, natuurlijk wil je als coach je diensten ook verkopen. Maar: iedere coach die roept dat je alleen maar iets kunt bereiken als je ALL IN gaat, wil alleen maar ALL IN in jouw portemonnee gaan. Grote beslissingen vergen tijd. Over financiële investeringen mag je nadenken. Wil je iets veranderen in je leven? Begin dan stap voor stap.

Twijfels hebben een functie. Het is oké en normaal om te twijfelen over grote (financiële) beslissingen. Soms is het gewoon nu even niet de tijd om ALL IN te gaan vanwege geld, gevoel, tijd of weet ik het wat. Je bent niet minder waard als je een zorgvuldige afweging maakt. Helemaal niet zelfs. Je geeft daarmee juist je eigen grenzen aan. En dat is bewonderenswaardig.

MIJN AVERSIE TEGEN HET ALL IN GAAN VAN INSTAGRAMCOACHES

Ik heb er moeite mee dat veel Instagram coaches DOEN alsof het om jou draait. Terwijl zij eigenlijk in alles laten zien én zelfs zeggen dat je er alleen maar toe doet, als je je conformeert aan hoe ZIJ vinden hoe jij moet zijn. Dus je moet ALL IN gaan anders wil je niet graag genoeg. Je moet een PASSIE hebben, anders mis je iets in je leven. Jij moeten willen INVESTEREN in jezelf (lees: hun coachingsprogramma) want dan vind je jezelf pas echt iets waard.

En ja, natuurlijk geldt dit niet voor iedere Instagram coach. Maar wel voor veel. Sommigen geloven oprecht in hun ‘je investeert in jezelf en niet in mij onzin’. Anderen weten heel goed hoe ze makkelijk geld kunnen verdienen. En weer anderen beseffen de impact van hun woorden oprecht niet. Over dit laatste: het is zo ontzettend belangrijk om te weten wat iemand écht zegt. Om kritisch te kijken naar woorden die worden gebruikt. Om vragen te stellen. Om te begrijpen. Zeker als je op zoek bent naar een coach.

HOE JE WEET OF EEN COACH EEN GOEDE COACH IS?

Nou ja, dat weet je niet. Daar kom je meestal pas achteraf achter. Een goede coach luistert onbevooroordeeld en open naar jou. Het draait niet om de verwachtingen, gevoelens en overtuigingen van de coach. Als het goed is, komen die juist helemaal niet aan bod. Het gaat om de vraag wat jij wilt bereiken. Niet om wat de coach voor jou wil bereiken. Een goede coach is niet verantwoordelijk voor de oplossing van jouw probleem. Dat ben jij. En het mooiste van alles? Jij weet wat die oplossing is. Jij hebt alle antwoorden al in je. Een goede coach helpt jou alleen om dat helder te krijgen.

3 dingen waar je een goede coach aan herkent.

  1. Bij een goede coach draait het om jou. Wat is jouw vraag? Wat wil jij bereiken?
  2. Een goede coach stelt open vragen, geeft jouw ruimte en laat stiltes vallen.
  3. Een goede coach geeft geen advies

Heb je deze hele blog gelezen? Dan raak ik hopelijk iets wat je aan het denken zet. Neem contact met me op als ik iets voor je kan doen. Je hoort zo snel mogelijk van mij!

PS: Schrijf je in voor de communicatie boost nieuwsbrief (als je dat nog niet hebt gedaan).

Geen zin om te bellen of te mailen, maar heb je wel zoiets van ’toch wel interessant’? Schrijf je dan in voor mijn communicatie boost nieuwsbrief. Je ontvangt dan onregelmatig een mail met tips, tricks en nuttige info die jouw helpen je persoonlijke communicatie in je voordeel te laten werken. Ik ga je niet spammen, je zit nergens aan vast en je kunt je gewoon weer uitschrijven. Hoe dan ook: schrijf je hier even in!

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Loes | Communicatiecoach (@loesbroen) op